British Astronomical Association
Supporting amateur astronomers since 1890

Secondary menu

Main menu

Home Forums Imaging
Terms of use

Camera won't connect

15 posts / 0 new
Last post
jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Camera won't connect

Replacement 2nd hand PC running Win7, MaximDL won't connect to my Atik460.

I have installed Ascom 6, Atik core software from website.

Says 'error connecting to camera'.

What have I missed?

Any advices,

Jack

Essex UK

andrew.j.smith1905's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 02/12/2016 - 12:22
Have you looked at this
jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Andrew,

Andrew,

Yes I have but will revisit.

Atik works with other computers could be a software problem.

Jack

Essex UK

Tim Haymes's picture
Offline
Last seen: 10 hours 14 min ago
Joined: 13/06/2014 - 21:53
Device manager

I would also check in Device Manager, the status of the USB controllers.  There should be no errors shown
Tim

Alun_H's picture
Offline
Last seen: 1 day 3 hours ago
Joined: 05/03/2014 - 08:04
Hub

 Hi Jack

Are you using a USB hub? If so then try plugging camera directly into the computer,possibility Maxim doesn't recognise the hub. 

   Regards

      Alun                                                                                                                                                                          

Xilman's picture
Offline
Last seen: 1 hour 27 min ago
Joined: 24/03/2018 - 15:17
Hub

And vice versa, in my experience. Over-long USB cables can give connection problems which are sometimes solved by using a powered hub.

Try it both ways, in other words.

jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Alun,

Alun,

No cable pluged straight into USB port.

Jack

Essex UK

Robin Leadbeater's picture
Online
Last seen: 8 min 13 sec ago
Joined: 05/03/2014 - 00:50
troubleshooting

Hi Jack,

To home in on the source of the problem I would check the following

Is the camera installed correctly ? As Tim said, check the Device Manager the camera should be listed under USB somewhere and should report that it is working properly. If not try reinstalling the driver

Once it is installed correctly, try the ATIK capture software. If it is working there then the problem lies with MAXIM DL somewhere.

Cheers

Robin

jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Robin,

Robin,

Camera installed correctly shows up on device manager under USB.

Tried reinstalling old driver as per Atik website instructions.

Camera still not connecting.

Regards,

Jack

Essex UK

Robin Leadbeater's picture
Online
Last seen: 8 min 13 sec ago
Joined: 05/03/2014 - 00:50
Artemis Capture

Does it work using ATIK's own Artemis Capture ?

https://www.atik-cameras.com/capture-software/

jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Robin,

Robin,

Did not appear to work with Artemis capture.

Regards,

Jack

Essex UK

Alun_H's picture
Offline
Last seen: 1 day 3 hours ago
Joined: 05/03/2014 - 08:04
Maxim

 Hi Jack

When installing Artemis software did you select the Maxim DL plugin?

  

   Regards

       Alun

jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
All,

All,

Success, I reinstalled older legacy and latest Ascom software from Atik website, keeping the camera plugged in, clicked on connect off it went phew !   

I am running an older version of Maxim.

THANK YOU all for your advices.

Jack

Essex UK

jack martin's picture
Offline
Last seen: 3 weeks 1 day ago
Joined: 20/01/2017 - 12:41
Alun,

Alun,

Is that from a disc?

Regards,

Jack

Essex UK

Alun_H's picture
Offline
Last seen: 1 day 3 hours ago
Joined: 05/03/2014 - 08:04
Download

 Hi Jack,

  No that is from latest download from Atik web page. Glad you got the camera to work.

   Regards

     Alun